Nieuwe VN-resolutie benadrukt het belang van ombudspersonen
Op 17 december 2024 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen waarin de belangrijke rol van ombudspersonen en ombudsmannen in onze samenlevingen wordt benadrukt. In deze resolutie wordt hun rol als essentieel erkend: Het beschermen van mensenrechten, het bevorderen van goed bestuur en het waarborgen van de rechtsstaat door de kloof tussen burgers en overheidsdiensten te verkleinen.
In de resolutie wordt de nadruk gelegd op het effect van ombudspersonen bij het verwezenlijken van de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling, met name doelstelling 16, die gericht is op het opbouwen van inclusieve samenlevingen en het versterken van overheidsinstellingen. In de resolutie wordt erkend dat ombudspersonen een belangrijke bijdrage leveren aan dit doel door gratis en toegankelijke klachtenmechanismen te bieden, systeemproblemen op te sporen en zo het openbaar bestuur op alle niveaus op doeltreffende en verantwoordelijke wijze te verbeteren.
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties benadrukt ook het belang van het aanwijzen van contactpersonen binnen de overheid die klachten effectief kunnen afhandelen.
In de resolutie worden landen opgeroepen ombudsmannen en bemiddelingsdiensten in te stellen in overeenstemming met de beginselen van Venetië, de onafhankelijkheid van ombudspersonen te waarborgen, hen voldoende middelen te geven om vrij en effectief te kunnen handelen en hun belang voor het versterken van de democratie te erkennen.


KWC2CD

De ombudspersoon van de Duitstalige Gemeenschap van België

Een bemiddelaar tussen de burger en de overheid

De ombudspersoon kan bemiddelen tussen de burger en het bestuur.
De burger heeft de mogelijkheid uw standpunt te verklaren.
Door de analyse en de bundeling van de verschillende individuele situaties probeert men op lange termijn de werking van de inrichting te verbeteren.

De ombudspersoon treedt bemiddelend op bij een klacht tegen een beslissing of een aanpak

van een overheidsinstelling of van een gemeente of een OCMW van de Duitstalige gemeenschap :
van de onderwijsinstellingen in de Duitstalige Gemeenschap
één van de volgende instelling in de Duitstalige Gemeenschap:

De ombudspersoon is niet verantwoordelijk voor deze klachten:

via federale, regionale of buitenlandse autoriteiten. via ziekenhuizen over autonome bedrijven zoals de spoorwegen of het postkantoor. bij privégeschillen.
In dat geval stuurt de ombudsvrouw automatisch de klacht aan de bevoegde ombudsdienst door.

Wie kan een klacht indienen?

een burger een bedrijf een vereniging
Iedere natuurlijke persoon, rechtspersoon of feitelijke vereniging kan een klacht bij de ombudsvrouw indienen. De nationaliteit, woonplaats of zetel doet er niet toe.

Ben je nog niet zeker wie daadwerkelijk uw klacht onderzoeken kan?

Ga gewoon op zoek naar onder http://www.ombudsman.be/de.
U kunt contact opnemen met de Consumentenbescherming Centrum in Eupen als u problemen heeft met uw verhuurder of huurder of uw energie- of telefoonprovider. https://verbraucherschutzzentrale.be

de ombudspersoon

24AS96
De ombudspersoon is er om in een vertrouwelijke omgeving naar U te luisteren. Ze is aan het beroepsgeheim onderworpen. Haar prestaties zijn kosteloos.
EUZIPM
De ombudspersoon is uw partner voor een in onderlinge overeenstemming genomen en buitengerechtelijke oplossing van uw geschill met een bestuur
7QNHDT
Zij ziet haarzelf als een onafhankelijk en neutraal bruggenbouwer en zet zich in voor een hervatting van de dialoog tussen u en de beheersautoriteit.

Bel !

De ombudspersoon heeft een gratis nummer.

telefoon: 0800 98759
Je kan de Ombudsdienst telefonisch bereiken van maandag von 13:30 tot 16:30 Uhr, dienstags von 9 tot 12 Uhr, freitags von 09 tot 12 Uhr. Als ze niet onmiddellijk reageert, kan het mogelijk zijn dat ze een gesprek voert of een vergadering bijwoont. Ze neemt dan zo snel mogelijk contact met u op.
Buiten mijn kantooruren kunt u op een boodschap op de telefoonantwoordapparaat spreken of een email schrijven. De ombudsvrouw zal zo snel mogelijk contact met U opnemen.
Ombudsfrau
Platz des Parlaments 1
4700 Eupen
telefoon: 0800 98759
Web: www.dg-ombudsdienst.be
Email: